Over de Geefmaand

Niet december, maar november is dit jaar de échte geefmaand!

In november 2014 gaan we met een flinke groep mensen uit Nederland en België (en zelfs met iemand uit Noorwegen) de ‘geefuitdaging’ aan. Gedurende een maand geven we iedere dag iets aan een ander. Een tastbaar geschenk, een helpende hand, onverdeelde aandacht of welke andere gift dan ook. Soms aan een goede bekende, soms aan een volslagen vreemde, en heel soms ook aan onszelf. Soms piepklein en soms wat groter. Maar altijd met volle overgave, en zonder een tegenprestatie te verlangen.

Meedoen?

Ook jij kan je nog aanmelden om mee te doen! Het geeft niks als je een beetje later in de maand aanhaakt. Hier kan je je opgeven. Je ontvangt dan een email met informatie om je op weg te helpen.

Hoe het tot stand kwam

De Geefmaand werd voor het eerst georganiseerd in 2013, door bloggers MirjamDownUnder en de Verdubbeldame. Ze lieten zich toen inspireren door het boek ’29 geschenken’ van Cami Walker. In november 2013 namen ruim 50 mensen deel. Op deze website beschreven zij hun ervaringen. Een aantal in het oog springende geefacties van vorig jaar staan hier op een rijtje. De maand was zo bijzonder dat de Verdubbeldame besloot om in 2014 eenzelfde maand te organiseren.

Hoe moet het?

“Ja, ik wil meedoen!” denk je nu misschien. Maar wat zijn dan de spelregels????????????????????????????????

Er is eigenlijk maar één echte spelregel: ‘Geef 30 dagen lang iedere dag iets aan een ander’. Hoe je die opdracht invulling wilt geven, wat je geeft aan wie, en hoeveel tijd en geld je er aan wilt besteden, is helemaal aan jou zelf. De een legt het liefst de eigen familie en vrienden in de watten, terwijl de ander zich wil richten op de buitenwereld. Alles kan en mag, en ook een lege portemonnee hoeft geen belemmering te zijn. Het belangrijkste is dat je dingen kiest die bij je passen, zodat je vanuit je hart en vooral met veel plezier kunt geven.

Je komt het meest in de ‘schwung’ van de maand als je dagelijks voor jezelf je ervaringen vastlegt. Dit dagboekje mag je helemaal voor jezelf houden, maar je mag je verhalen ook delen via deze site. Iedere deelnemer krijgt een uitnodiging om co-auteur te worden en kan dan bloggen op deze site. Je kan je ervaringen ook delen in de facebookgroep, via twitter (#geefmaand), op je eigen blog of via een ander kanaal.

“Ja maar, wat heb ik nou te geven? Ik heb geen tijd en geen geld, en ben ook niet ergens bijzonder goed in”

Stel dat je dat denkt, dan is het juist mooi om eens te ervaren wat er gebeurt als je je focust op het positieve. Geef gedurende de dag je zintuigen eens extra de kost. Overal dienen zich gelegenheden voor om een ander op een eenvoudige manier een geluksmoment te bezorgen. Die mevrouw die zo verwoed in haar zakken zoekt naar een munt voor het winkelkarretje, de zwerver die daar dag in dag uit met zijn daklozenkrant staat, de kat die al zo lang geen uitgebreide knuffelbeurt heeft gehad, die inzamelingsactie voor Syrische vluchtelingen op tv, je partner die uitgeput uit zijn werk komt, je tante in het verpleegtehuis die bijna nooit bezoek krijgt, dat jasje dat jou niet meer past maar dat die vriendin vast prachtig staat, die drukke collega die nog geen tijd had een kopje koffie te halen, een stapeltje gelezen tijdschriften voor de zieke buurvrouw, je neefjes slaapkamermuur die nodig een likje verf kan gebruiken… Door het geven leg je de focus op wat je de wereld wél te bieden hebt, op een gevoel van overvloed, in plaats van op wat je allemaal niet kan, een gevoel van schaarste. We richten ons tijdens de Geefmaand op geefacties die jouzelf ook nieuwe energie geven, niet op geefacties die je leegzuigen. En dat is een groot verschil!

“Ik geef al elke dag, dus waarom zou ik meedoen aan een speciale maand?”

Zo luidde de reactie die vorig jaar regelmatig te horen was. Als geven je tweede natuur is nodigen we je van harte uit om tóch mee te doen. Zo kan je eens stilstaan bij al die geefmomenten die voor jou zo vanzelfsprekend zijn, om ze weer eens echt bewust uit te voeren. En is het dan niet leuk om nog eens een stapje verder te zetten? Om gekke, grappige en verrassende geefacties te verzinnen waar je zelf ook helemaal blij van wordt? Om te ontdekken waar ook voor jou nog groei en uitdaging zit?

“Nou, dat geven vind ik niet zo moeilijk, het is juist veel lastiger om te ontvangen”

Dat meenden enkele deelnemers van vorig jaar. De Geefmaand is een goede gelegenheid om niet alleen je gevende houding te oefenen, maar ook je ontvangende en dankbare houding. Het kan heel krachtig zijn om gedurende deze maand niet alleen vast te leggen wat je aan anderen hebt gegeven, maar ook waar je zelf dankbaar voor bent. Om oog te hebben voor de cadeautjes – materieel en immaterieel – die op je eigen pad komen. Gun anderen ook hun geefervaringen!

“Mijn geefacties stellen niet zoveel voor, wat de andere deelnemers doen is veel spectaculairder”

Je zult merken dat het enorm aanstekelijk is om te lezen over de geefacties die de andere deelnemers ondernemen. Vorig jaar kwam het voor dat mensen zich met anderen gingen vergelijken, en hun eigen acties van minder waarde vonden. Het delen van ervaringen via deze site en via facebook is geenszins bedoeld als wedstrijd of krachtmeting. De een heeft toevallig de tijd en de gelegenheid om grootse en meeslepende acties uit te voeren, en de ander houdt het klein en zoekt het in de eigen omgeving. Ieders bijdrage is waardevol en bijzonder. Laat je door alle verhalen niet demotiveren maar juist inspireren; lift lekker mee op het geefplezier en geefsucces van de ander!

En, ga jij ook de geefuitdaging aan? 

Schrijf je dan hier in. Pas op, deelnemen kan je leven veranderen!

Veel geefpret gewenst!

Namens de coördinatoren van de Geefmaand November 2014,

Marije Braakman (de Verdubbeldame) & Welmoed Verhagen

welmoed marije

Advertenties

Een gedachte over “Over de Geefmaand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s