Inspiratie

INSPIRERENDE BOEKEN

Cami Walker – 29 geschenken

29 geschenkenHet boek ’29 Geschenken’ vertelt het verhaal van Cami Walker, die op 35-jarige leeftijd worstelt met multiple sclerose. Omdat ze lichamelijk zo weinig meer kan raakt ze in een depressie. Tot ze het volgende opmerkelijke ‘recept’ ontvangt: “Geef gedurende een periode van 29 dagen onvoorwaardelijk aan anderen.” Enigszins sceptisch en met frisse tegenzin zet ze het advies in daden om: 29 geschenken gaat ze weggeven in 29 dagen tijd. Aanvankelijk denkt ze dat ze niets te bieden heeft, maar al gauw merkt ze dat ze ondanks haar ziekte, haar beperkte energie en haar krappe budget wel degelijk iets kan betekenen voor anderen. Veel van de geschenken die zij weggeeft zijn bescheiden, zoals een telefoontje naar een vriendin die zich eenzaam voelt en een beetje wisselgeld aan een zwerver. Toch verandert haar leven totaal: ze focust zich niet langer op haar eigen ellende, maar op de goede dingen in het leven. Haar MS geneest niet, maar ze kan beter omgaan met de gevolgen ervan en de pijn heeft haar niet meer voortdurend in de greep. Haar relaties met vrienden, familie en partner verdiepen zich, en wereldwijd heeft zij inmiddels al vele mensen geïnspireerd om ook een 29-daagse geefuitdaging uit te gaan.

Danny Wallace – Random acts of kindness. 365 ways to make the world a nicer place

Dit is een Engelstalig boekje met 365 grappige ideeën om mensen te verrassen met een aardige en onverwachte daad. Een willekeurige greep uit de ‘random acts’ in het boekje: ‘Take some magazines to the dentists, and then leave them there afterwards. This does not apply to pornography’, ‘smile for the speed camera’, ‘buy a packet of crisps from the vending machine but leave them there’, ‘buy an unpopular CD single’ en ‘listen to someone’s problem without immediately comparing it to one of your own’. Alle ideeën zijn daadwerkelijk uitgevoerd door een beweging die zich de Karma Army noemt en elke vrijdag een ‘random act of kindness’ verricht.

Michael deMeng – The art abandonment project: Create and share random acts of art

Random acts of art, wat dat nou weer zijn? Dat zijn tekeningetjes, schilderijen en andere kunstwerken die door de maker op openbare plekken worden achtergelaten als een cadeautje voor een nietsvermoedende ander – in een bibliotheekboek, op een bankje in het park, op het tafeltje in een koffietentje, of op een andere plek waar iemand er onverwachts tegenaan kan lopen. Het boek beschrijft hoe je ook een ‘abandoneer’ kunt worden en anderen kunt verrassen met jouw creatieve projectjes.

Judith O’Reilly – A year of doing good

Judith neemt zich op 1 januari iets bijzonders voor: ze zal een jaar lang iedere dag een goede daad verrichten. Met een flinke dosis Britse humor beschrijft ze hoe dit lang niet altijd meevalt. En ook al zegt ze op oudjaarsavond: “Tomorrow I’m not doing another bloody bollixing good deed all bleeding day,” aan het eind van de rit moet ze toch constateren dat de uitdaging meer vervulling en geluk in haar leven heeft gebracht.

 

INSPIRERENDE WEBSITES EN FILMPJES

Een maand vol geschenken Een aantal van de mooiste geefacties van vorig jaar op een rijtje.

Geefmaand November 2013 De blog waarop de deelnemers vorig jaar hun ervaringen deelden.

Random Acts of Kindness Engelstalige website vol ideeen en inspiratie voor ‘random acts of kindness’.

Youtube Zoek op ‘random acts of kindness’ en je vindt een schat aan prachtige filmpjes.

Geef jij het door? Weblog van een gezin dat een jaar lang vriendelijkheid weggaf.

“Geven maakt gelukkig” Artikel op site NPO Wetenschap over een onderzoek dat uitwees dat geld weggeven mensen gelukkiger maakt dan datzelfde geld aan zichzelf besteden.

“Weggeven maakt gelukkiger dan zelf houden” Nieuwsbericht op nu.nl dat een grootscheeps onderzoek aanhaalt waaruit blijkt dat overal ter wereld mensen een geluksgevoel ervaren wanneer ze iets aan een ander geven.

 

Heb je ook een lees- of kijktip? Laat het weten!

Advertenties

Een gedachte over “Inspiratie

  1. Zondag is mijn mamauitslaapdag. Dan verzorgd mijn man in de ochtend uren het ontbijt etc voor onze dochter. Vandaag ben ik gezellig samen met mijn man en dochter opgestaan (scheelde wel dat onze 18 maanden oude dochter pas wakker werd om 8.30). Deels een eigen ‘geef’actie. Maar ook voor mijn man.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s