Groter hart

IMG_2057

Mijn gehaaste zelf gaat deze maand verder met meer ruimte geven aan medeweggebruikers. Ik doorbreek mijn automatische piloot om rond te crossen op mijn stadsfiets en oefen mijn geduld, een glimlach op mijn gezicht.
In de supermarkt verplaats ik mijzelf en mijn karretje met meer rust en vriendelijkheid. Het levert opvallend veel vriendelijke blikken en kleine gesprekjes op. De wereld ziet er zo een stuk vriendelijker uit. Is het werkelijk mijn houding die andere reacties oplevert?

Deze week ben ik bewust meer attent naar de mensen om mij heen. Een extra berichtje of telefoontje. Mijn hart lijkt meer open.
Aan een tante die een paar maanden geleden weduwe is geworden stuur ik een mooie kaart.
Voor mijn lief vannacht een stuk zwarte chocolade in zijn schoen gestopt. Ik vermoed dat Sinterklaas er sinds zijn kindertijd niets meer ingestopt heeft.

Getipt door Marije Braakman heb ik mij aangemeld voor een mooi initiatief om één keer per maand een kaart te sturen aan een onbekende die steun of aandacht gebruiken kan. Een mooie manier om positieve aandacht aan mijn medemens te besteden.

Voor een publicatie in een tijdschrift draag ik een medeburger voor als Optimist van de Maand. Benieuwd of mijn suggestie wordt overgenomen en wat hier verder uit gaat volgen.

Bij de bloemenman koop ik een extra bos bloemen om weg te gaan geven aan iemand. Ik heb geen vooropgezet plan en kijk rond op straat als ik naar huis fiets. Een mevrouw in een rollator die van mij wegkijkt durf ik niet aan te spreken. Een bejaarde mevrouw die ik vervolgens uitpik bij het zebrapad, blijkt al een grote bos bloemen in haar boodschappentrolley mee te dragen.
De gedachte dat ik een vreemd iemand aan wil spreken om bloemen te geven, geeft mij, hoe goed bedoeld ook, een onprettige spanning. Angst om raar gevonden te worden of een wantrouwende reactie te krijgen voert bij mij de boventoon. Zonder resultaat fiets ik door naar huis. De ingepakte bos paarse tulpen kijkt mij aan vanaf het aanrecht.
Opeens krijg ik de ingeving om de bloemen anoniem achter te laten aan de deurknop van het huis van een vriendin. Als een opgewonden kind fietst ik haar kant op. Het huis blijkt in de steigers te staan en er lopen mensen in en uit. Als ik niemand meer zie leg ik de bloemen op de deurmat van de geopende voordeur en fiets hard weg. Ik voel mij als een opgewonden blij kind dat een leuk spannend spel speelt! Dit is leuk! Buiten adem kom ik weer thuis. En nu maar hopen dat ik niet gezien ben!
Als een uur later mijn telefoon nog steeds stil is gebleven, weet ik dat mijn plan is gelukt en er twee mensen zijn die zich verwonderd afvragen wie er bloemen op hun deurmat heeft gelegd…

Mijzelf wil ik deze maand nog een tweede kans geven om een bos bloemen aan te bieden aan een totaal vreemd iemand. Om te mogen ervaren hoe dat is.

Bij de post een uitnodiging van de bloedbank. Mijn gezonde bloed de komende week weer doneren aan iemand die het goed gebruiken kan.

Het bevalt mij goed deze geefmaand. Niet om te presteren, maar om bewust bezig te zijn met wat ik doe. Te beseffen dat een beetje extra zorg en aandacht naar anderen toe geen kwaad kan. En mij zelfs een warm en liefdevol gevoel oplevert…

Advertenties

4 gedachtes over “Groter hart

 1. Ik snap wat je bedoelt, ik had vorig jaar ook dat ongemakkelijke gevoel toen ik de cassière van de Albert Heijn zomaar een bos bloemen gaf. Stoer dat je die uitdaging alsnog wilt aangaan. Het is gewoon best een beetje eng, maar toch ook een heel bijzondere ervaring!

  Liked by 1 persoon

 2. Wauw, wat een prachtig positief verhaal!
  Leuk dat je wat had aan mijn kaartjesstuurtips.
  Bloemen uitdelen doe ik noooooit meer, sinds ik dat als Verdubbeldame eens moest… doodeng. En deze maand denk ik elke keer als ik de servicebalie van de AH voorbij loop met bewondering aan Firma Fluitekruid en haar bloemenactie van vorig jaar.

  Liked by 1 persoon

 3. Wat moedig dat je alsnog wilt proberen een bosje bloemen aan een onbekende te geven! Ik kan me je gevoel goed voorstellen hoor, lijkt me ook heel eng!
  Fijn om te horen dat de Geefmaand je zo goed bevalt!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s