Goedkoop is duurkoop en duurzaam is goedzaam, of zoiets……

Koopjes jagen, sparen en zuinig doen is mij met de paplepel ingegoten. Als er een ramp zou komen in Nederland hoefden wij ons verre van zorgen te maken. Het maakte niet uit welke kast je open trok er lag altijd wel een voorraad van het een of ander, want het was in de aanbieding geweest.

Dat ik op mezelf ging wonen hield ik het principe er deels in. Ik sloeg geen grote voorraden in, maar waarom zou ik meer betalen dan nodig. Dat mijn huis onder water stond en het waarschijnlijk met een dikke schuld zou worden verkocht ging ik direct in de spaarstand. Alle vaste lasten werden bekeken. Had ik dit echt nodig? Nee, opzeggen die handel. Ja, is er nog een goedkoper alternatief? Kleding hing er genoeg in de kast en mijn uitgaven beperkten zich regelmatig tot 20 euro per week (en dan nog probeerde ik aan het eind van de week geld over te houden). Het gevolg een behoorlijk spaarbedrag om de schuld alvast een beetje te kunnen inlossen.

Het liep gelukkig allemaal anders en de geldzorgen zijn voorbij. Toch blijft geld besparen een hobby van. Op mijn bruiloft werd niet voor niets genoemd dat ik van ieder dubbeltje een euro maak. Toch heb ik af en toe wel een dilemma. Goedkope producten zijn leuk voor mijn portemonnee, maar lang niet altijd voor de wereld om me heen. Het laatste jaar komt er steeds meer een verschuiving in mijn karretje naar biologische producten. Gelukkig zijn deze tegenwoordig ook te verkrijgen bij Aldi en Lidl, want als ik de natuurwinkel in het winkelcentrum binnen stap blijf ik er bijna in…….

Een heel verhaal, maar wat heeft dit nou met geven te maken zult u misschien denken.  Nou, onderstaande geefacties passen goed in dit thema:

 • Mijn moeder heeft al jaren een abonnement op Margriet. Mijn moeder heeft duidelijk geen besparingsgenen en betaalt al jaren teveel. Ik heb me voorgenomen om mij niet meer met hun uitgaven te bemoeien, maar nu kon ik het echt niet laten. Ik zag aanbiedingen voorbij komen en in het blad stond ook wat een jaarabonnement kost. Ik schrok nogal van de prijs. Aangezien mijn moeder laatst aangaf steeds minder te lezen ben ik toch op onderzoek uitgegaan. Ze ontving van mij een heel lijstje met acties en de bijbehorende besparingen. Gelukkig kon ze mijn bemoeienis wel waarderen en gaat nu haar abonnement zelfs opzeggen. TIP: Als je als bestaande klant belt met de mededeling dat je eraan denkt om op te zeggen is er vaak een prachtige actie met veel korting. Ik ontving in het verleden door zo’n telefoontje meer tijdschriften voor een stuk minder geld!
 • Mijn vader is net geopereerd en mocht nog niet autorijden en tillen. Hij vroeg me een aanbieding te halen bij een supermarkt. En zo liep ik met 12 blikjes knakworstjes in mijn winkelwagen rond. Hij was blij dat ik het voor hem wilde halen.
 • Zelf doe ik niet mee aan de postcodeloterij, maar mijn vader wel. Hij had een kaart gekregen waar je voor € 12.50 aan duurzame producten kon halen bij AH. Ik mocht de kaart van hem hebben. Ik heb een aantal biologische producten voor mezelf gekocht en de rest besteed aan (bio) producten voor de voedselbank. Op 29 november is er een inzameling in de buurt.
 • Ik doe aan mysteryshoppen en laatst kon ik voor een visit naar een supermarkt. Van het te besteden geld kocht ik veel bio producten en een heel deel ervan ging in de doos voor de voedselbank.
 • Op de websites: www.kortingisleuk.nl , www.gratisworld.nl en www.allesvoorniks.nl staan zeer regelmatig leuk geld terug acties. Je moet het product kopen en kunt dan op een eenvoudige manier je geld terug vragen. Tenzij het producten zijn die in de koeling moeten gaan ook deze in de doos voor de voedselbank.
 • Ik heb een aantal weken terug mijn zaden uitgezocht, maar de enveloppe nog even laten liggen (net als de enveloppe voor mijn penvriendin via stichting postvriend), want vanaf 18 november zijn de decemberzegels weer geldig. Dit scheelt toch weer. TIP: de postzegels gaan vanaf januari weer in prijs omhoog . Aangezien er veel enthousiaste postverstuurders zijn misschien slim om alvast een en ander in te slaan.
 • Mijn airmiles laat ik automatisch bijschrijven bij een goed doel. Ook houd ik de punten op mijn Kruidvat voordeelkaart in de gaten. Als ik weer voldoende heb dan gaat ook deze punten naar het goede doel. In mijn vorige blog noemde ik al het smsjes sturen naar 4333.
 • Voor het kleine mannetje in mijn buik hebben we alles gratis geregeld. We liepen in een babyzaak en zagen kinderwagens van meer dan 1000 euro langs komen …. We (ik) maakten een sport van alles onder de 100 euro regelen en haalden veel via marktplaats (zoeken in kinderen en baby’s onder gratis), http://www.gratisoptehalen.nl en www.gratisaftehalen.nl Op een gegeven moment hadden we teveel spullen, dus dit heb ik naar stichting babyspullen gebracht (kleding en klein spul). Ook kwamen we in contact met een jong stel met weinig geld. Zij kregen de grotere (dubbele) spullen. En mocht de kleine er straks te groot voor zijn…. alles wat gratis in huis is gekomen gaat ook weer gratis de deur uit!

Ik heb nog meer geefacties gedaan, maar die vallen niet onder het “thema”.  Bovendien wordt het dan zowat een boek in plaats van een blog!

p.s. aan alle anderen: bedankt voor de (gratis 😉 ) ideeën. Er komen mooie geefdaden voorbij, wauw!

Advertenties

4 gedachtes over “Goedkoop is duurkoop en duurzaam is goedzaam, of zoiets……

 1. Wat een boel leuke dingetjes zeg, en dan ook nog een lijstje tips voor ons, de meelezers! En ja, postzegels moet ik ook maar weer even inslaan voor de prijs omhoog gaat. Het loont zich ook om eens te kijken op postzegelsmetkorting.nl

  Like

 2. wat een mooie lijst! Mijn moeder is erg van de korting, spaarzegeltjes van de AH etc, dus dat zit er bij mij ook wel in. Mijn mijn vriend totaal niet, dus die moet altijd lachen als ik weer ergens iets met korting heb gevonden 🙂 Zoals je zegt, het kan een leuke uitdaging zijn 🙂 Ik gebruik nu ook een heel fijn budgetteer-programma en dat geeft me nog wat meer inzicht. En dat maakt het nog leuker 🙂

  Like

 3. Wat een leuke sites heb je er op gezet. Ik heb ook gelezen dat de december postzegels van de afgelopen jaren dit jaar opnieuw gebruikt kunnen worden en dan zonder bijplakken. Handig, ik vond nog een paar zegels uit 2011.

  Like

 4. Wat leuk dat jij aan mystery shopping doet! Lijkt mij ook wel wat, hoe kan je je daar voor opgeven? (Nog liever zou ik mystery guest zijn in een hotel met sauna en zwembad, maar hoe ik dat moet aanpakken weet je waarschijnlijk niet?)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s