Dag 11: Luisterend oor voor een andersdenkende

Bijdrage van Marije Geeft

Voor me fietst een dame op leeftijd. Ze heeft een sandwichbord om: een constructie van twee geplastificeerde A4-tjes met een touwwerk ertussen. Ik herinner me dat ik haar wel vaker heb zien fietsen met dat mysterieuze bord. Ik fiets wat harder om te kunnen zien wat er op staat, maar word er niet bepaald wijs uit. Wat teksten en woorden in de trant van “het is volbracht”, “goed en kwaad”, “toneelstuk” en “vrede vrede vrede” weet ik te ontcijferen.

Wie met zo’n bord rondfietst heeft absoluut een missie, en wil de wereld een boodschap brengen, redeneer ik. Ook redeneer ik dat ze waarschijnlijk maar weinig de kans krijgt die boodschap toe te lichten. Buiten de Geefmaand zit ook ik niet op stichtelijke woorden te wachten die ongetwijfeld sterk afwijken van mijn eigen wereldbeeld, maar nu besluit ik haar eens de gelegenheid te geven haar verhaal te doen. Ik fiets nog een beetje harder. “Mevrouw! Mag ik vragen waarom u dat bord draagt?”

Meteen al zie ik mijn goedbedoelde geefmoment vervliegen. De mevrouw reageert niet zo enthousiast als gehoopt, en besluit met een onderdrukte zucht om me een beknopte versie te geven. Die luidt dat de vrije wil niet bestaat. Het leven is een toneelstuk waarin een ieder een toebedeelde rol speelt. Zij heeft -tegen wil en dank- de rol toebedeeld gekregen om met dat bord rond te fietsen. “Hiervoor had ik een ander bord, maar nu al een poosje deze. Deze rol duurt namelijk al anderhalf jaar.”

En onder het juk van het onvrijwillig gedragen bord fietst ze verder. Zij linksaf, ik rechtdoor. Mijn mislukte geefactie compenseer ik later met wat kleine attenties hier en daar. Dat ik haar had kunnen aanbieden haar rol over te nemen bedacht ik pas later. (Gelukkig maar).

Advertenties

11 gedachtes over “Dag 11: Luisterend oor voor een andersdenkende

 1. Hoi Marije..ik zie je al rijden met dat bord πŸ˜‰ neen grapje natuurlijk….Iets dragen waar je niet echt achter staat lijkt me geen goed plan…hoe erg kan het zijn dat je zoals dat dametje iets moet doen wat je eigenlijk niet wil? Ik vind dit zo triest zeker als ze er al anderhalf jaar mee aan het rondrijden is….
  Maar ik wil je vooral danken voor je mooie reactie op enkele van mijn blogs….Heb ik je al verteld dat ik in bewondering sta voor jou?! Ik lees altijd jouw verdubbeldaden …..Ik vind jou echt fantastisch! Spijtig dat ik zo’n digibeet ben anders zette ik jouw site vol bloemen!
  liefs en een fijne dag weer!

  Liked by 2 people

 2. Hoi Marije, goed verhaal!
  Die dame was uiteindelijk toch niet zo goedgeefs, maar wie weet wat jouw reactie uiteindelijk in haar hoofd doet?
  Je weet maar nooit…

  Ik heb vanmorgen de huisarts een compliment gegeven.
  Hij begon te blozen…
  Lief he!!

  Liked by 2 people

 3. Ik vind het een hilarisch verhaal van het sandwichbord en ik vind het heel dapper van je dat je deze persoon hebt durven aanspreken. Ik had gedacht, ik laat dit even lekker voorbijgaan.Ja, ik zie het dan ook wel degelijk als een geefdaad. Als jij iets geeft met de intentie iets goed te doen, heb je gegeven, ook al wordt het door de ontvanger niet als gift gezien. Maar dit is misschien een filosofische vraag. Ook je marsepein van vandaag werd niet als gift gezien door de cursisten, ( gelukkig wel door je vriend, er zijn dus ook nog normale mensen op de aardbol) maar is volgens mij is het wel een gift. Ik trakteerde vandaag op negerzoenen, die nu gewoon zoenen heten, en maar 1 collega nam er een, na stevig aandringen van mijn kant. Ook zo een discutabele geefdaad dus, maar ik vind dat hij wel telt.

  Like

  • Dat telt zeker hoor! Jullie hebben toch allemaal goede dingen voor ogen? En ehm tja, of het telt of niet… voor wie dan eigenlijk? Als we dan toch op de filosofische tour gaan πŸ˜‰

   Like

 4. Ik zit te denken, misschien kun je volgend jaar het blog in clusters opdelen:
  1. Geefdaad wordt door ontvanger niet als gift gezien ( overkwam mij deze week 1x)
  2. Je krijgt geen respons, weet niet wat mensen met je anonieme gift doen. (overkwam mij deze week 1x)
  3. Je krijgt zulke goede reacties op je geefdaad dat je er een beetje van naast je schoenen gaat lopen en je wordt er zelf beter van, dus is dit nu een gift of egotripperij. ( overkwam mij 2x deze week, dat was trouwens niet onplezierig)
  4 t/m 10 andere clusters
  Dan kunnen de deelnemers binnen de clusters met elkaar brainstormen over het dilemma en met elkaar een interactie aangaan.
  Of misschien geen blog maar een forum voor eerste hulp bij geefdaden.
  Ik bedoel dit zomaar als aanzet tot een discussie voor meer interactie tussen de leden. Niet als een doordacht plan over de opzet van volgend jaar.

  Like

  • Goed idee. Maar laten we dat pas doen als de deelnemers eenmaal zijn geworven en naief enthousiast aan de slag gegaan zijn. We gaan ze niet meteen vertellen dat geven verdraaid lastig en helemaal niet leuk is, daar komen ze dan vanzelf achter en dan komen wij met ons probleemforum. Okee?

   Liked by 2 people

 5. vind de (geef)treinreis ook echt knap! Net als al je andere geefdaden. Ik zat in de trein met stapeltje tijdschriften met de bedoeling deze achter te laten……. Dan bedenk ik dat ze later zullen worden opgeruimd…….en worden weg gegooid en worden gezien als afval .Gemiste kans……..?? Onderweg naar Gouda wordt ik al blij van mijn volgende geefdaad: dagje oppassen op mijn zieke kleinzoon. Wat ik dan zelf weer niet als geefdaad zie, maar als ontvangen. Hoewel?? hij was echt zoooooooo zielig……dan is het geen feestje hoor!Heb nog geen inloggegevens om zelf te bloggen maar kan dit lekker anoniem even kwijt heb ik ontdekt!

  Like

  • Ha anonieme iemand πŸ™‚ Heb je al een inlog aangemaakt bij WordPress en die aan mij doorgegeven? In een mail van Marije staan de instructies. Dan kan je zelf ook lekker bloggen πŸ™‚ Ik weet niet wie je bent, maar dat zie ik dan vanzelf wel in mijn mailbox πŸ™‚

   Like

 6. Wat een bizar verhaal! Het lijkt net of je door de Geefmaand zulk soort maffe situaties aantrekt, vind je niet? Sterk van je trouwens, dat je zo’n mevrouw naar haar verhaal vraagt.
  Ik loop ook meestal met een boog om stichtelijke types heen, omdat ik geen zin heb in drammerige verhalen. Door haar er wel naar te vragen heb je nu wel een mooi verhaal om te delen…

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s