Dag 1: Suikertante spelen

Bijdrage van Marije Geeft

Vandaag leverde ik een grote bijdrage aan de bevordering van kinderobesitas. Maar maakte ik –bekeken op de korte termijn- ook twee kindertjes blij.

Sinds dinsdag logeren hier mijn Afghaanse vriendin uit Duitsland en haar twee kinderen. Vijf en drie zijn ze. Mijn gasten noemen zichzelf die Rauptiere omdat ze steeds binnen mum van tijd mijn boodschappen hebben weggegeten. Naast de kasten te vullen met extra lekker eten probeer ik elke dag iets leuks te verzinnen om te doen. Na de Ontdekhoek en Kapitein Plons van het Maritiem museum werd het vandaag de kinderboerderij. Aaibare dieren zijn voor beiden helemaal je-van-het!

???????????????????????????????

Gisteren had ik het met mijn vriendin over werk, huren, inkomsten en uitgaven en schrok ze zich een hoedje van mijn lage inkomen. Ik wou dat ik het verzwegen had, want terstond weigerde ze nog iets van me aan te nemen dat mij geld zou kosten. Zo mocht ik vanochtend alleen boodschappen doen als ik deze uit haar portemonnee betaalde. Erg irritant als je net aan een vrijgevige maand wil beginnen en er heus wel voor gespaard hebt om gasten te kunnen ontvangen.

Nadat het Duitse kinderduo de kinderboerderijgeitjes doodgeknuffeld had zag ik toch mijn kans schoon om op een ijsje te trakeren: altijd feest natuurlijk. De mama maakte me wijs dat ze niets om ijs gaf, en liet me dus alleen iets voor de kinderen kopen. Toen ik even de andere kant opkeek (lees: haar kinderen als fotomodelletjes gebruikte, zie hieronder) zag ik haar van eigen geld een magnum kopen, voor zichzelf.

???????????????????????????????

Kunnen geven is leuker dan ongevraagd door de ander ‘gespaard’ worden, maar ik bedenk me maar dat ook zij het alleen maar goed bedoelt. En dat ik haar waarschijnlijk blijer maak door haar gebaar aan te nemen, dan verder te bekvechten. Maar lastig vind ik het wel.

’s Avonds vertelde ik over het Nederlandse sinterklaasfeest, en hoe de zwarte pieten het huis binnensluipen om snoepgoed in schoenen van kinderen te doen. Dat hij op dit moment nog hoog en droog in Spanje zit liet ik even achterwege – in supermarkten is hij immers al wel alom vertegenwoordigd. Dat ik er ook bijvertelde dat het allemaal maar spel is ging het ene oor in en het andere weer uit. Groot was de verrassing toen er chocoladeletters (iets onbekends in Duitsland) in de schoenen opdoken. Was zwarte piet door de balkondeur van de slaapkamer binnengekomen toen wij luid liedjes aan het luisteren waren? Of was het het werk van een deelnemer aan de Geefmaand?

???????????????????????????????

Ik heb geprobeerd niet al mijn giften eetbaar (en vol suikers en calorieen) te laten zijn, maar ook bewuste speel- en aandachtsmomentjes in te bouwen. Hoe zwaar me dat ook viel, want ik was echt gebroken vandaag. Van vijf dagen lang kinderen in huis, terwijl ik daar niet aan gewend ben. Van vijf dagen lang ongezond eten. En van vijf dagen lang de hele tijd Duits praten. Toch heb ik me zusammengerissen. Net zongen ze, liggend in bed, zelfbedachte liedjes vol dieren en voorwerpen, en beeldde ik uit wat ze zongen. Pret alom. En dan vergeet je heus je eigen moeheid wel eventjes.

En terwijl ik dit typte kwam de vijfjarige -die altijd het naadje van de kous wil weten over hoe de wereld in elkaar steekt- binnen met allemaal slimme vragen over sinterklaas en zijn helpers. Als dat morgen verdergaat ga ik hem de waarheid maar vertellen. Dat het gewoon een suikertante was.

Advertenties

3 gedachtes over “Dag 1: Suikertante spelen

  1. Whaha heerlijk verhaal! Ja kan me voorstellen dat je vriendin zich schuldig voelt dat ze van je gastvrijheid profiteert. Lief dat ze je in ieder geval voor de kids een ijsje liet kopen! En mooi dat je toch zoveel leuke dingen met ze gedaan hebt. Warme groetjes van Susan

    Like

  2. Leuk verhaal. En heel herkenbaar. Deze week ook een logé gehad en nog een dagje oppassen op eente 12,5 maand. Dat sloopte me aanzienlijk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s